Gömülü Diş Çekimi
Gömülü dişler genellikle de 17-25 yaşları arasında süren dişlerdir.
Gömülü dişlerin çekimini gerektiren durumlar:
- Çürük: Tükürük, bakteri ve yemek artıkları yarı sürmüş gömülü dişin etrafında birikebilir ve gömülü dişi veya komşu dişi çürütebilir. Böyle bir çürüğün temizlenmesi oldukça zordur ve bu durumda enfeksiyon ve ağrı da gelişebilmektedir.
- Dişeti enfeksiyonu (perikoronitis): Gömülü dişler özellikle yarı sürdükleri zaman, dişeti altında yemek artığı ve bakteri birikerek lokal bir enfeksiyona neden olmakta, bu da ağız kokusu, ağrı, şişlik ve trismus (ağız açmada zorluk) oluşmasına neden olmaktadır.
- Basınç Hissi: Gömülü dişlerin komşu dişe yapacağı baskı nedeniyle diğer dişlerde sıkışma hissi ve ağrı gelişebilir. Ayrıca komşu dişte harabiyet de meydana gelebilir.Gerekli müdahale yapılmadığında komşu dişlerin kaybı görülebilmektedir.
- Kist oluşumu: nadiren de olsa Gömülü dişin etrafındaki yumuşak ve sert dokularda kist oluşabilir. Kistler kemik dokunun yıkımına, çenede genişlemeye ve komşu dişlerin yer değiştirmesi veya zarar görmesine neden olabilirler.
Ameliyat sonrasında yapılması gerekenler
- Ağzınıza yerleştirilen tamponu 30 dk sonra çıkartınız ve yerine hiçbirşey koymayınız.
- İşlemi takiben 2 saat içinde bir şey yiyip içmeyiniz, sonrasında ise ılık ve yumuşak şeyler yiyiniz.
- 48 saat süre ile sigara içmeyiniz.
- 48 saat içine sızıntı şeklinde kanama olması, ağzınızda kan kokusu ya da kan tadı hissetmeniz doğaldır. Kanı tükürmekten uzak durunuz.
- Cerrahi işlemden sonra şişlik olması normaldir.
- İlk 24 saat içinde dışarıdan operasyon bölgesine soğuk kompres uygulayınız.
- Doktorunuz tarafından size önerilen ilaçları zamanında, aksatmadan ve anlatılan şekilde kullanınız.
- Dikişleriniz operasyon gününü takiben 7-10 günde alınmalıdır.